Geen widgets gevonden in de zijbalk

Bij aankomst in Scheveningen Bad valt direct op hoe volgebouwd de buurt rond het imposante Kurhaus is. Omringd door een casino, restaurants, winkels en flats, lijkt dit Italiaanse Renaissancegebouw niet meer de enige blikvanger. “Geld moet rollen, nietwaar?”, merkt een voorbijganger droogjes op. Scheveningen leeft volop, met talrijke activiteiten en evenementen, en bovendien komt Vlaggetjesdag eraan.

Water en vuur: Een geschiedenis van wederopbouw

De combinatie ‘water en vuur’ is treffend voor Scheveningen. Twee grote branden hebben de geschiedenis van deze badplaats getekend. In 1886 verwoestte een brand het Kurhaus volledig. Het hotel werd herbouwd, dit keer met een indrukwekkende pier. De pier deelde hetzelfde lot in 1943, toen ook deze volledig afbrandde. Maar net zoals het Kurhaus, werd de pier weer opgebouwd, want zonder pier zou Scheveningen niet hetzelfde zijn.

Een ochtendwandeling met Myriam Dijck

Op een bewolkte zondagochtend ontmoet ik Myriam Dijck, pers- en PR-verantwoordelijke van Den Haag. Zij wordt mijn gids vandaag. We wandelen via de boulevard richting Noordzee. Het centrale deel, tussen de Pier en museum Beelden aan Zee, wordt vernieuwd. Eind zomer 2025 moet de renovatie gereed zijn, met een bredere en groenere boulevard, een centraal plein voor het Kurhaus en een trap naar het strand. Myriam legt uit dat de strandtenten, anders dan de Vlaamse strandcabines, open zijn tot laat en in de zomer zelfs strandfeesten organiseren die tot in de nacht doorgaan.

Scheveningse strandcultuur

Het strand van Scheveningen is ruim 11 kilometer lang en elk stukje heeft zijn eigen sfeer. Via de winkelpromenade komen we op de boulevard, waar strandtenten met namen als The Fat Mermaid, Barbarossa, Solbeach, Xiringuito en Culpepper de aandacht trekken. Scheveningen telt maar liefst 49 paviljoens, van Havenhoofd tot Wassenaar. Hier vind je indrukwekkende restaurants en strandtenten waar ligbedden, uitgebreide menukaarten en gevarieerde muziek voor het typische Hollandse strandleven zorgen. Het is een ontmoetingsplaats voor een hip en flirtig publiek dat er graag de hele dag of avond doorbrengt.

Culinair genieten in het Kurhaus

Een culinaire stop in het Kurhaus mag niet ontbreken. Dit hotel, onderdeel van de exclusieve Steigenberger-groep, trekt vermogende gasten uit heel Europa. In het beroemde gastenboek staan namen als Igor Stravinsky, Marlène Dietrich, en Mick Jagger. Een High Tea in het Kurhaus, volgens kenners de beste plek voor verse vis, is een ervaring op zich. Met een glas sprankelende wijn erbij is het puur genieten.

Madurodam: miniatuur Nederland ontdekken

Een bezoek aan Scheveningen is niet compleet zonder Madurodam. Met tram 9 zijn we in 20 minuten bij de ingang van dit miniatuurpark. Madurodam biedt spectaculaire attracties en leuke doe-dingen op klein formaat. Van het redden van Nederland van het water tot het klimmen door meesterwerken van Hollandse kunstenaars, hier beleef je alles op een speelse manier. Het park is een ideale bestemming voor gezinnen en iedereen die de hoogtepunten van Nederland op een unieke manier wil ervaren.

Wedstrijd: win een overnachting in Scheveningen

Dankzij The Hague Info Store kunnen we een overnachting met ontbijt voor twee in een Schevenings hotel en duotickets voor een bezoek aan Madurodam weggeven. Beantwoord de volgende vragen voor woensdagavond 19 juni 2024:

  1. Wanneer is het dit jaar Vlaggetjesdag in Scheveningen?
  2. Noem vijf attracties die je in Madurodam kunt doen.
  3. Wat is de lengte van het strand op het grondgebied van Scheveningen?

Stuur je antwoorden naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Swinging Scheveningen’. Vermeld volledige naam en adres. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

(Tekst Serge Jansen voor Lekkerengenieten.com)

About The Author