Geen widgets gevonden in de zijbalk

Eind 1987 richtten enkele Diksmuidse jongeren een concertclub op in de Generaal Baron Jacquesstraat. Ze dopen de club 4AD, naar een Brits onafhankelijk platenlabel.

Eind 1987 richtten enkele Diksmuidse jongeren een concertclub op in de Generaal Baron Jacquesstraat. Ze dopen de club 4AD, naar een Brits onafhankelijk platenlabel. Op vandaag bouwde de club een stevige reputatie op in het muzieklandschap én staat de Diksmuidse club aan de vooravond van een mooi verjaardagsfeestje: 35 jaar 4AD!

De cultuursector heeft er een woelige periode opzitten. Heel wat clubs, musea en andere kunstenhuizen moesten door de coronacrisis de deuren sluiten en zagen hun inkomsten wegvallen. De stijgende energieprijzen zorgden dan weer voor torenhoge facturen.

Uitverkochte shows

In 4AD bekijken ze de situatie positief. Ze hebben een mooie concertkalender, krijgen veel volk over de vloer en het team maakt zich klaar voor een stevig verjaardagsfeestje eind april. “De situatie is genormaliseerd”, opent Stijn, communicatiemedewerker in de muziekclub.

“Het publiek vindt hun weg opnieuw naar de club. In 2021 renoveerden we het artiestenhotel, waardoor ook steeds meer artiesten hun weg naar de club vinden. Het is de ideale club om te repeteren met een uitstekende PA, of om voor een beperkt publiek een try-out te geven. En daardoor kunnen we artiesten als Coely, Brutus of Daan programmeren. Artiesten die in een mum van tijd uitverkopen en hier eigenlijk niet eens zouden mogen staan.”

Duurzame club

4AD draagt ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat komt tot uiting in het energiezuinige gebouw, de keuze voor vegetarische maaltijden voor artiesten, fairtrade en lokale producten achter de bar, etc.

“Openbaar vervoer in de Westhoek is een moeilijk verhaal. Heel wat mensen komen met de auto naar de club. Om ook die uitstoot te compenseren plantten we enkele jaren geleden het 4AD-bos aan, waardoor we als enige kunstenhuis in Vlaanderen volledig CO2-neutraal werken. Een titel waar we trots op zijn, tegelijkertijd is het best opvallend dat we hier nog steeds alleen in staan.”

Ook de Buurderij – het korteketeninitiatief waarbij lokale producenten hun verse producten rechtstreeks aan de man brengen – zit gehuisvest in de 4AD. Inwoners kunnen er elke dinsdagavond tussen 17 en 18.30 uur hun bestelling met verse groenten, vlees of zuivelproducten afhalen.

Educatie en sociale inclusie

Naast duurzaamheid en concerten zet 4AD ook in op educatie. “Start Your Own Band is een zomerkamp voor jongeren van 12 tot 18 en van 16 tot 23, die hun eerste stapjes in de muziekwereld willen zetten. Zo willen we meer jongeren laten kennismaken met het huis. Ook de workshops geluid en licht waren heel populair. Dit najaar plannen we opnieuw verschillende workshops.”

Naast het aantrekken van jongeren maakt de club ook al jarenlang gebruik van de UiTPAS waarmee ze cultuurbeleving mogelijk maakt voor mensen in (kans)armoede. In de toekomst willen ze nog sterken inzetten op die sociale inclusie.

35 jaar 4AD

Zes beroepsmedewerkers, een driekoppige poetsploeg en heel wat vrijwilligers maken van 4AD een kunstenhuis met ruimte voor concerten, films, tentoonstellingen, literatuur … De club viert van 21 tot 22 april hun 35-jarig bestaan. “Om 35 jaar te vieren plannen we 35 uur vermaak in het café: gratis optredens op vrijdag- en zaterdagavond, allerlei randactiviteiten, een muziekruilbeurs op zaterdag, lekker eten … We vieren ons 35-jarig bestaan zoals het hoort: luid, chaotisch en LUID.”

35 jaar 4AD

gratis | muziekcafé 4AD (Kleine Dijk 57)

Vrijdag 21 april

BRORLAB | 20.30 uur

KLAKMATRAK | 22 uur

Zaterdag 22 april

TURF | 19 uur

THE GLÜCKS | 22 uur

TUVALU | 20.30 uur

About The Author