Geen widgets gevonden in de zijbalk

Maandagavond werden in Kortrijk de stemresultaten bekendgemaakt van de Sommelier of the Year 2023. Deze verkiezing is al aan haar 13de editie toe. Meer dan 12.700 mensen, zowel gastronomie liefhebbers als professionals, brachten hun stem uit via de website www.sommelieroftheyear.eu. “De drie best geklasseerden van elke provincie legden een sommelierproef af waarbij gepeild werd naar hun kennis over foodpairing, wijn- en glaskeuze. Dit gebeurde onder het nauwlettend oog van een vakjury. De kandidaten die het best scoorden op deze proef, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. Wie de allerhoogste score behaalde en daardoor de nationale titel ‘Sommelier of the Year 2023’ in de wacht sleept, blijft nog even geheim. Die naam en ook de naam van de ‘Wine Lady of the Year 2023’ worden pas op 6 maart 2023 bekendgemaakt”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. 

De proef van dit jaar was niet eenvoudig. Ze bestond zowel uit een wine- als beerpairingopdracht met bijhorende glazen. De finalisten moesten uit vijf verschillende bieren de bier- en glascombinatie kiezen die het best samenging met een voorgerecht bestaande uit tomaat met Oostendse grijze garnalen. Daarna moesten ze een tweede, goed gemotiveerde keuze maken uit vijf wijnen met een gepast glas voor scharretong met Nieuwpoortse grijze garnalen met een salsa van Chant d’Eole brut & dulse.

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij diens dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt. De organisatie is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné. Guido Francque, Frank Desmedt, Baudouin Meyhui, Marina Stoop, Robert Van Landeghem, Sofie Vanrafelghem, Gido Vanimschoot, Mathieu Vanneste en een aantal gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’ maakten deel uit van de vakjury.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en voldoende beroepservaring hebben. Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatieve vaardigheden beschikken. Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart, en tevens garantstaan inzake het wijnkaartbeheer en de prijs-kwaliteitsverhouding.

De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

About The Author