Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een tijdloze melodie van geschiedenis en passie

Zondag 14 januari, Leffinge – De atmosfeer van Café De Zwerver in Leffinge wordt doordrenkt met nostalgie en muzikale verhalen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. Vanaf 8 uur ‘s ochtends opent het café zijn deuren voor een epische viering genaamd “De Zwerver Draait Door XXXL”. Elk uur betreedt een nieuw DJ-duo de draaitafels, brengend een symfonie van de beste muziek die de afgelopen vijf decennia in het café weerklonk, nauw verbonden met Muziekclub De Zwerver en het Leffingeleuren-festival.

De wieg van “De Zwerver”

Een muzikaal testament van vijftig jaar

In 1973 opende Koenraad ‘Koen’ Levecke een verlaten café op de markt van Leffinge onder de naam De Zwerver. De naam, wellicht geïnspireerd door zijn reizen naar onder andere India, gaf al snel bekendheid aan het café. Na amper een jaar werd het lot echter wreed: op kerstdag 1974 kwam Koen om bij een auto-ongeluk.

Maarten De Herdt nam het roer over en breidde uit. Het podium, later zo iconisch, was aanvankelijk een privégedeelte. Na enkele jaren gaf hij het stokje door, waarna in 1977 de broers Jan en Frank Vaneessen, opgegroeid om de hoek en vanaf dag één vaste bezoekers, besloten het werk van Koen voort te zetten.

Aan de toog van De Zwerver werden grote plannen gesmeed: het opzetten van een eigen festival, Leffingeleuren, en het organiseren van concerten.

Een constante melodie

De ode aan muzikale diversiteit

Wim Poelaert vervoegde later Jan Vaneessen en samen leidden ze het café tot eind jaren negentig. Gedurende al die jaren werd een droom gekoesterd: een zaal in de tuin bouwen om concerten beter te kunnen organiseren. Uiteindelijk, in 2000, opende de gemeente Middelkerke de gloednieuwe zaal ‘De Zwerver’. Het café kreeg een nieuwe uitstraling en werd tot eind 2008 gerund door Ronny Vangenechten.

Sinds 2009 staat Vzw De Zwerver aan het roer, met nog steeds de gepassioneerde Jan Vaneessen. Momenteel is Gert-Jan Reeskens het gezicht en de motor van het café.

De Zwerver is vooral bekend om zijn live-muziek. In de beginjaren stonden bekende folkartiesten op het podium, later gevolgd door een mix van Belgische en internationale bands.

Een muzikale jubileumviering

De klanken van vijftig jaar levensvreugde

Op zondag 14 januari opent Café De Zwerver om 8 uur ‘s ochtends zijn deuren voor een feest dat doorgaat tot in de late uurtjes. Gratis toegang, open voor iedereen die deel wil uitmaken van dit historische moment.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van Lekkerengenieten.com

About The Author