Opening van het toeristisch seizoen

Torhout wordt dit jaar een mooi decor voor de musical “Marie Antoinette”, maar er zijn ook nog andere bezienswaardigheden en gebeurtenissen.

De mensen die uitgenodigd werden voor de voorstelling van de opening van het toeristische seizoen in Torhout werden met klasse opgehaald met paard en koets en tot aan het kasteel van Wijnendale gevoerd.

Na een glaasje gedronken te hebben in het kasteel van de plaatselijke bubbels werden we verzocht ons te begeven naar de schuur van het kasteel waar er een mooie uiteenzetting was van het nieuwe seizoen.

Een woordje uitleg.

Het was schepen Elsie Desmed die de genodigden toesprak op een plezante manier en alles uit de doeken deed. Ze bedankte de kasteelheer, de gidsen, tal van medewerkers en haar mede schepenen.

De kasteelheer bedankte ook Stad Torhout

Kasteelheer Mateu de Wijnendale verwelkomde in de naam van zijn vrouw en hem zelf iedereen die aanwezig was. Ook bedankte hij Stad Torhout voor de samenwerking en de mogelijkheid dat ze hem bieden om een mooi spektakel te brengen dit jaar in september. Ook bedankte hij Graaf Simon De Merode die in september komt met de musical “Marie Antoinette” die zich afspeelt rond het kasteel in Wijnendale.

Voor Graaf Simon de Merode kon zijn geluk niet stuk.

Graaf Simon de Merode bedankte ook de stad, maar zeker ook zijn vriend, Kasteelheer de Wijnendale voor zijn gastvrijheid en de mogelijkheid dat Simon met vzw Historalia het totaal spektakel naar hier mag brengen.

Simon studeerde af aan het Vesalius College, een Amerikaans College van de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalde een BA in Business Economics. Na een paar jaren als Junior Global Brand Manager van Leffe & Hoegaarden bij AB InBev in Leuven, heeft Simon de verantwoordelijkheid voor het Kasteeldomein in Westerlo op zich genomen. Hij is nu onder andere Gedelegeerd bestuurder van de VZW Vrienden van het Kasteel van Westerlo en producent van Historalia Productions.

Groepsfoto van het bestuur, de kasteelheer, Simon de Merode en de gidsen

Wat brengt het seizoen?

1 april opening Museum Torhouts aardewerk

In juni is er de bijenwandeling en fietsroute

Neem deel en krijg een strip van Suske en Wiske!

Je kan ook tal van musea bezoeken

mosterd museum , Aardwerkmuseum

Fietsroutes

Streetart in Torhout

Wandelen in Torhout

Op eigen ritme

  • Natuurlijk Torhout: verken één van de groendomeinen met een natuurgids (anderhalf uur) . Vanaf 15 peronen – (max. 25 pers/gids) – € 40/gids.
  • Moereveldpad: langs rustige landwegen, oude en nieuwe boerderijen, weilanden en akkers. Langs het pad staan educatieve borden. Deze wandeling kan individueel of onder leiding van een natuurgids (7,6 km bewegwijzerde wandellus – niet voor rolstoel en buggy) Startpunt: Kinderboerderij d’Oude Smelterij, Ieperse Heerweg 5. Info en boeken natuurgids: Vrijetijdshuis@torhout.be.
  • Revinzepad: doorheen enkele prachtige landschappelijke stukjes tussen Torhout  en het Kasteel van Wijnendale. (9,5 km, bewegwijzerd meestal toegankelijk voor rolstoel en buggy) Startpunt: Don Boscokerk, Don Boscoplein 7.
  • Wijnendaleboswandeling: het 181 hectare grote bos. met imposante zomereiken, weelderige voorjaarsbloeiers en grote collectie paddenstoelen is een aanrader voor jong en oud. (2,6 tot 3,2 km, lusvorm, toegankelijk met rolstoel en buggy, meer info: www.visittorhout.be/wijnendalebos-wandelingen).
  • De Groene 62 biedt een combinatie van fauna, flora, geologie en geschiedenis in een pakket aan wandelaars en fietsers tussen Torhout en Oostende. Boekje en info: vrijetijdshuis@torhout.be.
  • De Leopold III-wandeling (6,3 km) is een niet-bewegwijzerde wandellus naar Wijnendaledorp met start aan Kasteel van Wijnendale. Meer info: www.visittorhout.be/wijnendalebos-wandelingen.
  • Erfgoedwandeling in de stad: naast de markante gebouwen en pleinen ontdek je enkele ambachten zoals mosterd maken en het Torhouts aardewerk. (2,3 km, lusvorm, toegankelijk met rolstoel en buggy, startpunt: Markt 1)

 Met een gids

  • Klassiek Torhout, erfgoedparels in de binnenstad. Vanaf 15 pers. (max. 25 pers/gids) – Prijs: € 40/gids.
  • Levendig Torhout, klassiek en modern ontmoeten elkaar. De wandeling gaat langs plaatsen als het gerestaureerde Oud Hospitaal Ten Walle en de oude begraafplaats met monumentale beelden van Taeckens. Vanaf 15 pers. (max. 25 pers/gids) – Prijs: € 40/gids. 

Marie Antoinette

West-Vlaamse Liesbeth Roose pakt eerste titelrol en wordt Marie-Antoinette
Musicalicoon Linda Lepomme 25 jaar na laatste productie terug op de planken 

In september 2023 presenteert productiehuis Historalia het grootse musicalspektakel ‘Marie-Antoinette’. Dit openluchtspektakel, dat op meeslepende wijze het fascinerende verhaal van de miskende, laatste koningin van Frankrijk vertelt, zal plaatsvinden op en rond de slotgracht van het prachtige Kasteel van Wijnendale (Torhout)

Over Marie-Antoinette gaan vele, wilde verhalen rond, maar wie was ze echt? Deze indrukwekkende productie, met weelderige kostuumswondermooie muziek en in een verbluffend decor, geeft een verhelderend inzicht in het turbulente, korte leven van deze opmerkelijke dame.

Een indrukwekkende productie vraagt om een al even indrukwekkende hoofdcast en die heeft ‘Marie-Antoinette’. Ervaring, aanstormend talent én een opmerkelijke comeback, je vindt ze er allemaal in terug.

We stellen hen graag aan je voor: 

De rol van Marie-Antoinette zal vertolkt worden door de West-Vlaamse musicalactrice Liesbeth Roose. Liesbeth is afkomstig uit Tielt en speelt dus een echte thuismatch rond het kasteel van Wijnendale. Ze speelde al mee in musicals als ‘Beauty and the Beast’, ‘Blood Brothers’, 40-45′, ‘Daens’, ‘The Sound of Music’, ‘Charlie and the Chocolate Factory’ en binnenkort is ze ook te zien in ‘Red Star Line’. Liesbeth speelde eerder ook al mee in producties van Historalia, waaronder ‘1830’Marie-Antoinette is haar eerste titelrol.

“In ‘Blood Brothers’ (2018) speelde ik al eens een hoofdrol, maar Marie-Antoinette wordt mijn eerste titelrol. Dat ik die als West-Vlaamse in West-Vlaanderen op de planken mag brengen, maakt het natuurlijk eens zo speciaal. Voor mijn vrienden en familie is het zeker handig dat ik eens zo dicht bij waar ik opgroeide mag spelen. Ik verwacht dan ook dat ze allemaal naar ‘Marie-Antoinette’ komen kijken (lacht).
– Liesbeth Roose –

Met musical- en theatericoon Linda Lepomme die in de huid zal kruipen van keizerin Maria Theresia, de moeder van Marie-Antoinette, mogen we spreken van een zeer opmerkelijke comeback. 25 jaar nadat ze in première ging met ‘The King and I’ (1998), waarin ze de vrouwelijke hoofdrol speelde, keert Linda Lepomme in ‘Marie-Antoinette’ terug op de musicalplanken. Linda nam in 1985 voor ons land deel aan het Eurovisiesongfestival en begon in datzelfde jaar aan een gelauwerde carrière bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ze speelde mee in de legendarische tv-serie ‘De Paradijsvogels’, films als ‘Zware Jongens’ en ‘Pauline en Paulette’, was jurylid in het VTM-programma ‘Op zoek naar Maria’ en heeft tijdens haar carrière heel wat musicalacteurs onder haar vleugels gehad als artistiek leider van de musicaltheateropleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Kortom, een echt monument in het musicallandschap in de Lage Landen. 

Liesbeth en Linda weten zich in ‘Marie-Antoinette’ omringd met nog heel wat pure musicalkwaliteit. Zo zien we Rudi Giron in de rol van André, de rechterhand van Robespierre, gespeeld door Jens Sauviller. Staan Kato Aerts en Ellen Dilles op de barricades als Françoise en Henriette, speelt Daan Keisse de rol van Baldewijn en herkennen we Joke Van Robbroeck als prinses de Lamballe. Jervin Weckx is koning Louis August (Lodewijk XVI), de man van Marie-Antoinette, Mike Wauters herneemt zijn rol als Graaf Van Fersen, Jens Broes is hofmeester Balthasar de Merode, Lien Van den Bossche speelt de jonge Française Rosalie en Andres Vercoutere is Arno.

Wie was Marie-Antoinette?

De Oostenrijkse Maria Antonia Josepha Johanna, in het Frans bekend als Marie-Antoinette, was de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk. Ze was dus de laatste koningin van Frankrijk, alvorens de Franse Revolutie voor een enorme omwenteling zorgde.

Tijdens de Franse Revolutie werd ze samen met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd Marie-Antoinette schuldig bevonden aan incest en hoogverraad, en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793, ze was toen slechts 37 jaar oud, maakte de guillotine een einde aan haar leven.

De persoonlijkheid van Marie-Antoinette is een veelbesproken onderwerp. Er zijn schrijvers die in haar karakter de oorzaak van de val van de Franse monarchie zoeken. In haar eigen tijd werd ze op grote schaal bekritiseerd en belasterd, voor anderen gold en geldt ze als een heilige en martelares.

Met ‘Marie-Antoinette’ is Historalia allerminst aan z’n proefstuk toe, want dit was ook hun eerste musicalspektakel dat in 2014 speelde in Westerlo. Het productiehuis van oprichter/drijvende kracht prins Simon de Merode en creatieve rechterhand Luc Stevens heeft sindsdien een flinke reputatie opgebouwd met grote musicalspektakels rond historische figuren en gebeurtenissen (‘Marie-Antoinette’, ‘Albert I’, ‘Rubens’, ‘1830’).

Scenario & regie: Luc Stevens
Componist & liedteksten: Sam Gevers
Scenografie: Marnik Baert en Andy Couwberghs
Assistent regie, resident director & staging: Floris Devooght
Choreografie & staging: Wendy Demeyere

About The Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *