5 februari 2023

Ine De Deken stelt haar boek “Weten wat je wil” voor samen met Sonja Kimpen

Spread the love

Op vrijdag 10 september 2021 verscheen het debuut ‘Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out’ van auteur, klinisch psycholoog, burn-out expert en bedrijfscoach Ine De Deken uit het West-Vlaamse Veurne. Het bijzondere aan dit zelfcoachboek is dat het geïnspireerd is op Sonja Kimpen haar succesvolle bestseller ‘Sterker dan Stress’. 

“Onze samenwerking is ontstaan door onder andere onze gemeenschappelijke visie op zorg en het holistisch denken: een gezonde geest in een gezond lichaam, waarbij de mindset ontzettend belangrijk is. Op een professionele manier heeft dit gedachtegoed onze wegen gekruist en liggen ze ook mee aan de basis van mijn boek. Ik heb ontzettend veel respect voor haar als persoon, maar ook voor haar kennis, haar enthousiasme en de energie die ze elke dag uitstraalt en als inspiratiebron deelt met anderen”, aldus Ine De Deken. 

‘Weten wat je wil’ is in samenwerking met Sonja uitgewerkt tot een actief doe- en denkboek als middel tegen stress- en burn-out. Twee onderwerpen die postcorona brandend actueel zijn, omdat mensen er massaal mee worden geconfronteerd. Op zaterdag 18 september stelt Ine De Deken haar ‘Weten wat je wil’-debuut voor, tijdens een interactieve presentatie in dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne, samen met Sonja Kimpen.

“Het was als tiener al mijn droom om psycholoog te worden. Na mijn masterstudies aan de Ugent merkte ik tijdens mijn eerste jobs als psycholoog al meteen de druk en morele stress op die er toen heerste in de zorgsector, alsook het bedrijfsleven. Een stress die de afgelopen tien jaar alleen maar is toegenomen. Omdat er nog zoveel onwetendheid is bij mensen over mentale veerkrachten het belang van ons denken op ons psychisch, fysisch en emotioneel welzijn, kreeg ik al snel het idee om mensen hierin te coachen en te versterken. Neuropsychologie vond ik al tijdens mijn studies een enorm boeiend vak. Het triggerde me enorm om hiermee aan de slag te gaan. Ik wilde mensen via coaching en workshops laten inzien hoe ze hun geest als tool en hulpmiddel kunnen gebruiken in plaats van zich erdoor te laten blokkeren. Ik maakte hier in mijn laatste jaar van de bijkomende psychotherapie-opleiding die ik toen volgde meteen werk van en schreef mijn scriptie rond ‘de aanpak van stress en burn-out bij zorgverleners’. Gekoppeld hieraan ontwikkelde ik een traject van 8 workshops, waarmee ik sindsdien in zowel de zorgsector als de bedrijfswereld mensen begeleid naar meer veerkracht en minder stress. Vanuit die passie voor het thema, ben ik mij als psycholoog en coach steeds verder gaan specialiseren en ontwikkelen. Tenslotte is vanuit diezelfde passie ook het idee voor het tot stand brengen van dit zelfcoachboek ontstaan”, zegt Ine De Deken.

“In het boek zijn mijn ervaringenen toegepaste strategieën van de afgelopen 10 jaar opgenomen. Het is een laagdrempelig en actief doe-boek geworden, waar je aan de hand vaneen 8-delig stappenplandirect mee aan de slag kan gaan. Postcorona zijn de onderwerpen die worden behandeld brandend actueel, waardoor ik oprecht hoop om hiermee veel mensen te kunnen helpen die kampen met stress, een uitgeblust gevoel of onzekerheid over welke richting ze uit willen in hun leven. Met dit boek wil ik een toolbox aanreiken aan mensen die met zichzelf aan de slag willen gaan, naar een leven met meer levensenergie en minder stress. Klaar om een nieuwe start te nemen. Een start die ze misschien al jaren eerder wilde nemen, maar waarbij ze niet wisten hoe hieraan te beginnen. Dit boek kan je zien als de parachute wanneer je een parachutesprong wil maken. Jijzelf bent het die springt én landt, maar je hebt wel de juiste tools en begeleiding nodig om veilig terug vaste voet aan grond te krijgen.” 

Zaterdag kwam Sonja Kimpen naar Veurne om samen met Ine De Deken in CC de zonnebloem het eertse boek van Ine voor te stellen. Sonja deed dan ook de inleiding . de inleiding kan je hier nu ook bezichtigen.

In 2010 bracht Sonja Kimpen het boek “Sterker dan stress” op de markt. Dit boek kreeg reeds verschillende drukken. Veel mensen uit de geneeskunde gebruiken dit boek bij de genezing van en met hun patiënten. Zo gebruikte ook Ine dit boek geregeld en vroeg aan haar goede vriendin Sonja wanneer er een volgende druk kwam of wanneer het boek eens ging verwerkt worden. na enkele jaren ging Ine aan tafel zitten bij Sonja en stelde haar voor “moest ik jouw boek eens verwerken. Maar ik zou graag hebben dat je me helpt wanneer dit nodig is.

Sonja Kimpen 
In Sonja Kimpen haar bestseller ‘Sterke dan Stress’ vond Ine de inspiratie voor haar debuut. Al jarenlang gebruikte Ine als therapeut de tools en methodieken vanuit Sonja’s boeken. Vanuit een sterk gemeenschappelijkevisieop therapie en hulpverlening,groeide dan ook hun professionele samenwerking:  “Wij willen  beiden dat men binnen de hulpverlening afstapt van het vakjes- en hokjesdenken, en dat men vooral het belang inziet van het holistisch denken: een gezonde geest in een gezond lichaam. Als de mindset niet goed zit, voel je je fysiek ook niet goed en omgekeerd. Het is die gedeelde visie op zorg die ons bindt en aan de basis lag van onze samenwerking voor dit boek, en tal van andere projecten”, zegt Sonja.

het woord aan Ine De Deken

tijdens en na de voorstelling speelden Lieselot en Ronny wat muziek. Lieselot die muziektherapie heeft in VIZIT.

waarom dit boek nodig is?

“Weten wat je wil!” hoe kom je bij die titel?

Enkele foto’s van de voorstelling van Ine & Sonja

Voor aanwezig te zijn op de boekvoorstelling moest je voordien inschrijven. Er werd dan ook voordien gevraagd of je een vraag had deze te sturen via mail. Dan werden de vragen beantwoord voor iedereen in de zaal. Uit de mensen die een vraag hadden gesteld werden er dan twee boeken verloot. De onschuldige hand van het dochtertje van Ine was niet aanwezig de avond zelf daar het te laat was en werd dan de morgen gedaan bij Ine thuis.

Na de voorstelling was er een receptie waar de mensen konden napraten over het boek en de voorstelling. Ook konden de mensen hun boek laten signeren door Sonja en Ine. ze namen ruim de tijd voor een praatje en om nog persoonlijke vragen te beantwoorden.

Centrum ViZiT
Met haar kennis en expertise bouwde Ine De Deken de voorbije jaren een stevige reputatie op als klinisch psycholoog, burn-out expert, bedrijfscoach, maar ook als dé drijvende kracht als coördinerend onderneemster van het West-Vlaamse Vormingsentrum en Integratieve Zorg in Therapie– of kortweg ViZiT – uit Veurne. “Samen met mijn teamleden hebben we hier de voorbije 4 jaar een stevig paramedisch- en vormingsaanbod op maat uitgebouwd, met psychotherapie, yoga, workshops, bedrijfs- en burn-out coaching, assertiviteitstraining, loopbaanbegeleiding en zoveel meer. Omdat bij ons elk individu uniek is en we iedereen willen omringen met de beste zorg, werken we in Centrum ViZiT één voor één met gepassioneerde specialisten in hun eigen vakgebied. Aan de hand van lezingen, vormingen én online trainingen,  wil ik in de toekomst nog meer mensen individueel of in groep begeleiden door hen technieken aan te leren waarmee ze hun stress en burn-out betere kunnen beheersen en aanpakken. Dit zowel bij particulieren als naar bedrijven en organisaties toe.”