Godendrank voor kampioenen: Middelkerke stelt BK-wijn voor

Met de officiële voorstelling van een witte en rode Italiaanse wijn werd de sprint naar de Belgische kampioenschappen (cyclocross op 8 en 9 januari / elite dames en heren op de weg 26 juni) ingezet. Enkele geïnteresseerde handelaars en restaurateurs zetten in primeur hun lippen aan de jonge BK-wijnen van het gerenommeerde, Italiaanse wijnhuis Vini Fantini.

Zelf geblend in de Abruzzen

“We speelden al langer met het idee om voor de Belgische kampioenschappen wielrennen met iets bijzonders uit te pakken”, zegt schepen van sport Henk Dierendonck. “Naar analogie met andere themaweekends werd deze keer het idee geopperd om een Belgische kampioenschapswijn Middelkerke, kortweg BKM, op de markt te brengen. Op uitnodiging van het gereputeerde huis Fantini trokken we eind september naar de Abruzzen om de twee wijnen zelf te gaan blenden”.

Onberispelijke kwaliteit

“Fantini was een logische keuze”, zegt huiswijnkenner Alain Bloeykens. “Ik volg dit domein al 15 jaar lang en sta versteld van hun evolutie. Begonnen als “boutique winery”, vandaag eigenaar van 9 verschillende domeinen, vooral in het zuiden van Italië. En de kwaliteit is onberispelijk, daarom dat ik ze al twee keer bekroonde met de titel van “wijnmaker van het jaar”. Uit tientallen cuves en een vijftiental verschillende druivenrassen, allen van het meest recente oogstjaar 2021, hebben we finaal twee wijnen geblend. Een Vino d’Italia Bianco op basis van gelijke delen vermentino (Sardinië) en grillo (Sicilië,) aangevuld met 20 procent chardonnay (Puglia). Voor de Rosso werd vooral voor dé druif van Italië gekozen, de sangiovese (50 procent), aangevuld met negroamaro (30 procent) en montepulciano (20 procent). De eerste twee komen van wijngaarden langs de kust van Puglia, de laatste uit de Abruzzen, ook al aan de Adriatische kust”.

Wijn met een verhaal

Over de herkomst van de druiven werd flink nagedacht. “We kozen voor twee wijnen die een link hebben met Middelkerke”, zegt Henk Dierendonck. “Wie Middelkerke zegt, denkt aan de zee. Ook de twee wijnen zijn onlosmakelijk met de zee verbonden. De eilanden Sardinië en Sicilië, net als de kustregio’s Puglia en de Abruzzen”.

“En er is de link met de koers”, vult Bloeykens aan. “Fantini zit al ettelijke jaren in de wielerwereld. Vandaag als co-sponsor van Israël Start Up Nation en vanaf volgend jaar ook met hun Siciliaans domein Vigneti Zabù bij het Belgische Intermarché-Wanty-Gobert. Een gedroomde partner voor onze beide BK’s”.

Peloton van 6.000 flessen in aantocht

De twee wijnen worden nog deze week gebotteld in de Abruzzen en eind volgende week in ons land verwacht. Ze zijn voorzien van een uniek etiket ontworpen door de grafische dienst van de gemeente Middelkerke. “De eerste lading bedraagt 6.000 flessen”, zegt Bloeykens. “ Omdat de blend exclusief voor Middelkerke gemaakt wordt en dit volume het equivalent is van de kleinste tank”.

De wijn zal geschonken worden op beide BK’s en gemeentelijke evenementen, maar is ook verkrijgbaar bij de plaatselijke handelaars en restaurants. De adviesprijs voor de consument bedraagt €7,95.

“Het zijn twee unieke wijnen”, benadrukt Henk Dierendonck. “We hopen dan ook dat de handelaars en restaurateurs het initiatief massaal zullen ondersteunen. Het zou onze BK’s nog unieker maken”.

Alain Bloeykens stond voor één keer aan de andere kant van de barrière. “Best spannend. Normaal recenseer ik de wijnen, deze keer mochten anderen zich kritisch uitlaten. Maar ik had er alle vertrouwen in. Omdat ik weet dat de kwaliteit van de basiswijnen van Fantini gewoonweg top is. Mijn rol was dan ook eerder beperkt. Het vinden van de juiste druivenrassen en de juiste verhoudingen”.

About The Author